Držte si čepice, tohle je jízda.
Pokud se doutníkům věnujete na té úrovni, že znáte společnost Drew Estate, tak jste doma. Steve Saka, který stojí mimo jiné za blendem Liga Privada, v roce 2013 opouští Drew Estate z pozice výkonného ředitele a v roce 2015 zakládá společnost Dunbarton Tobacco & Trust, která přichází na trh s několika doutníky. Obecně se o panu Sakovi mluví jako o geniálním master blenderovi, který dokáže vytvořit krásně komplexní směs a při tom zachovat klíčové regionální vlastnosti jednotlivých listů. Není tedy divu, že hned po uvedení prvních doutníků vyskočila prodejní čísla na absolutně nestíhatelnou úroveň výroby a dodání. Jednoduše vyprodáno. A to nahned. No a jedním z těch prvních doutníků, který poslal čelist laické i odborné veřejnosti vývrtkou k zemi, je právě dnes opečená Sobremesa.
Steve Saka si nenechává vyrábět doutníky pouze v jedné továrně. Sám totiž říká, že každá továrna má své silné a slabé stránky a že ke každému doutníku bude přistupovat individuálně. A to, že si Steve Saka vybral pro výrobu nejen doutníku Sobremesa právě Joya de Nicaragua S.A., svědčí o kvalitě této továrny. Steve Saka se také vůbec netají tím, jaké listy na výrobu doutníku použil. A tak to máme: Ekvádorský habano grade 1 dark rosado krycí list, Mexický Matacapan negro de temporal jako vázací a pět listů na náplň. Nikaragujský GK Condega C-SG seco, nikaragujský Pueblo Nuevo criollo viso, nikaragujský La Joya Estelí C-98 viso, nikaragujský ASP Estelí hybrid ligero a nakonec broadleaf ligero z Lancaster County, Pa. Vyčerpávající, ale transparentní. Žádné tajné "vintage" listy a tak dál...
Sobremesa znamená v hodně volném překladu "přes stůl". Sobremesa vyjadřuje moment, kdy si společně uživáte doutník nebo sklenku po dobrém jídle s přáteli, rodinou nebo v jiné dobré společnosti. Moment, kdy se nenuceně bavíte, smějte se, ale i třeba mlčíte. A je Vám u toho dobře. A přesně takto Sobremesa chutná. Nenuceně, lehce a zatraceně dobře. Kdybyste uměli zachytit všechny dobré věci, co se Vám za den nebo týden staly, veškerá dobrá setkání, radost, smích... A kdybyste tyto pocity uměli proměnit v doutník, chutnal by přesně jako Sobremesa. Vždycky, když Sobremesu kouřím, tak si říkám, že to prostě není možný. A měl jsem ji zrovna včera. Neděle, fajn počasí, do hlavy jsem si pustil poslední desku Jamiroquai a byť už je trošku fousatá, je pro mě prostě nejlepší. A protože Sobremesu znám, tak jsem si řekl, že u toho tenhle pohled na věc sfouknu pěkně za čerstva... To byla ovšem chyba. Asi po deseti minutách mi ta vymazlená směs funku a elektoniky zapadla do Sobremesy jako tetris. Tak jsem zaklapl displej, opřel jsem se a užil jsem si dalších 40 minut fantasického kouření, fantasické muziky a jakéhosi růžového vína. Jo, mělo rezervy, ale bylo suché a vůbec mi to nevadilo. Koneckonců, v Bobulích pan Postránecký říká, že ten kdo nevypil deset tisíc litrů vína, není u něj "ku... žádnej vinař". A já teda zatím žádnej vinař nejsem.
Konstrukce doutníku byla ideální. Žádná měkčí mísa, tuhost konzistentní, ale žádná tvrďárna. Prostě na omak moc pěkné. No a hoření byla kapitola sama pro sebe. Nevím proč, ale k humidoru se v létě chovám přesně tak, jak zpívají Rybičky 48. Prostě to mám v pejči. Vlhkost hlídám, to ano, ale nějaké obracení, otáčení, přeskládávání... Tak byla Sobremesa na jedné straně trošku vlhčí než na druhé. Párkrát jsem si musel zapalovačem pomoct. Přiznávám se rovnou, protože to někteří z Vás tutově podle popela na fotkách poznají...
A jak Sobremesa chutná? Já ani nevím.
Ten doutník je úchvatný, je v něm tolik různých chutí, tolik vrstev, tolik zábavy, že jsem se vůbec nesoustředil na konkrétní prvky, ale královsky jsem si užil Sobremesu jako celek. Chvíli je tam sladkost, chvíli pepř, pak bác. Ovoce. Zamyslíte se a najednou vanilka střídá čokoládu... Síla je tak tři a půl z pěti. Je to moderní, ukrutně funky doutník, který Vás v dobrém rozpoložení kompletně pohltí. A já jsem v takovém rozpoložení byl. Tím samozřejmě neříkám, že když budete mít splín, tak si ten doutník neužijete. Užijete si ho jinak a třeba Vás z toho vytáhne. Kdo ví...
A protože jsem Vám vlastně vůbec nic neřekl, tak si doplňte humidor a užijte si Sobremesu po svém. Ovšem vždy v dobré společnosti.
Lukáš